Lucruri importante pe care trebuie sa le stii despre dementa

Dementa este ceva care afecteaza familiile din intreaga lume, iar numarul este asteptat sa creasca in urmatorii cativa ani. In urmatorii 10 ani se preconizeaza ca numarul persoanelor care vor suferi de aceasta afectiune vor creste considerabil iar acest lucru poate avea un impact considerabil asupra vietii persoanelor si familiilor lor.

Dar daca ati sti cum sa va ii sprijiniti pe cei dragi si sa va asigurati ca primesc ingrijirea de care au nevoie? Diferitele tipuri de ingrijire a dementei disponibile si semnele de avertizare pe care ar trebui sa le priviti sunt rareori cunoscute de catre persoane pana cand acestea sunt diagnosticate. Multe dintre casele noastre de ingrijire au personal de dementa specializat care poate oferi sprijin in toate domeniile. Dar diagnosticarea conditiei cat mai curand posibil poate face diferenta, oferindu-va timp pentru a discuta despre optiunile de ingrijire si pentru a face orice pregatire necesara.

Aproape jumatate dintre persoanele cu dementa sunt nediagnosticate

Simptomele dementei pot fi adesea confundate cu alte conditii, in special la tineri, deoarece este considerata a fi ceva care afecteaza doar persoanele in varsta. Termenul de dementa descrie o gama larga de simptome care se inrautatesc constant in timp, dar interventia timpurie poate asigura persoanelor care primesc ingrijirea de care au nevoie sa se pregatesc eficient pentru viitor.

Deoarece este cauzata de deteriorarea creierului, nu este posibila anularea oricaror leziuni cauzate de dementa. Cu toate acestea, exista un numar de tratamente care pot incetini sau chiar impiedica anumite tipuri de leziuni ale creierului pe viitor.

Dementa si Alzheimer nu sunt una si aceasi afectiune

Boala Alzheimer si dementa sunt adesea folosite interschimbabil, dar sunt de fapt lucruri diferite. Dementa este un termen umbrela folosit pentru a descrie un set de simptome, cum ar fi pierderea memoriei si confuzia, dar aceasta poate fi rezultatul unei serii de atacuri cerebrale sau al bolii – cum ar fi Alzheimer – care afecteaza creierul si provoaca daune.

Boala Alzheimer este cea mai frecventa cauza a dementei, dar primirea unui diagnostic de dementa nu inseamna neaparat ca aveti boala Alzheimer.

Dementa inseamna mai mult decat pierderea memoriei

Oamenii de multe ori cred ca dementa este doar o pierdere de memorie, ceea ce poate duce la probleme legate de ceea ce este “doar batranete” si ceea ce poate fi mai grav. Simptomele pe care o experienta o persoana depind de ce parte a creierului este afectata de conditie, dar exista cateva care sunt comune.

  • Pierderea zilnica a memoriei
  • Probleme de concentrare sau planificare
  • Dificultatea de a tine pasul cu conversatiile sau de a gasi cuvantul potrivit
  • Probleme care judeca distantele
  • Deveniti confuzi in legatura cu ziua / data sau despre locul in care se afla
  • Schimbari ale dispozitiei bruste
Persoanele mai tinere pot fi diagnosticate cu dementa

Desi majoritatea persoanelor cu dementa sunt mai in varsta (peste 65 de ani), multe persoane tinere au o anumita versiune a starii de boala.  Acest lucru este cauzat, de obicei, de boala Alzheimer, dar este deseori diagnosticat gresit ca si altceva ca problemele de sanatate mintala din cauza varstei.

Dementa nu inseamna ca viata ta sa terminat

Ingrijirea dementei a parcurs un drum lung in ultimii ani si exista o varietate de optiuni de tratament disponibile pentru cei care doresc sprijin.  Acest lucru implica medicamente pentru a incetini simptomele, modificari ale stilului de viata si ajutor sau sfaturi pentru membrii familiei.

Persoanele care traiesc cu aceasta afectiune pot trai o viata activa si independenta pentru o lunga perioada de timp, dar stiind ca asistenta si ingrijirea dementei disponibile pentru dvs. pot face calatoria mult mai usoara.