Exista o multitudine de mituri legate de imbatranirea creierului, dar care este adevarul si cum va puteti mentine creierul activ cand imbatraniti?
Se crede adesea ca creierul nostru slabeste odata cu inaintarea in varsta, punandu-ne in dificultatea de a ne aminti lucruri si sa culegem noi informatii. Dar este adevarat acest lucru?
Un studiu realizat de Centrul de cercetare genetica umana din Spitalul General Massachusetts din Boston descrie modul in care exista diferite elemente ale creierului care au performante mai bune pe masura ce imbatranim. Analizand un grup de aproape 50.000 de persoane, studiul a concluzionat faptul ca oamenii care au varsta de 40 si 50 de ani fac o treaba mai buna de a traduce semnalele emotionale de la altii, in timp ce persoanele in varsta au mai multe cunostinte generale. Adultii tineri, intre timp, gandesc mai repede si au mai multa memorie pe termen scurt.
Un studiu mai recent de la Universitatea Columbia a constatat ca persoanele in varsta au la fel de multe celule noi in creier ca adolescentii. Aceasta este o descoperire importanta, contrara ipotezelor anterioare ca creierul adultilor nu mai creeaza celule noi.
Cercetarea ar putea ajuta la tratarea si prevenirea afectiunilor neurologice cum ar fi boala Alzheimer si ar trebui sa incurajeze, de asemenea, oamenii sa-si pastreze creierul activ, pe masura ce imbatranesc.
Iata cateva modalitati de a va mentine creierul sanatoas pe masura ce imbatraniti:
O dieta sanatoasa
Mentinerea unei alimentatii sanatoase in intreaga viata adulta va poate ajuta sa va mentineti cat mai bine functionarea creierului. Din cantitati regulate de peste uleios, pana la obtinerea celor cinci mese/gustari pe zi si consumul de apa suficienta, este important sa mancati bine daca doriti sa va mentineti creierul sanatos. Asigurati-va ca obtineti echilibrul corect intre vitamine, minerale si grasimi bune, de asemenea, puteti reduce riscul de a avea un accident vascular cerebral, care poate avea un impact masiv asupra creierului dumneavoastra.
Stimulare mentala
In multe privinte, creierul actioneaza ca un muschi. Daca nu ati facut exercitii fizice, muschii corpului dumneavoastra s-ar slabi. Efectuarea de sarcini mici dar regulate pentru a va gandi poate avea un impact masiv asupra abilitatilor dvs. cognitive generale. De la completarea cuvantului incrucisat zilnic pana la utilizarea unui telefon inteligent, gasirea sarcinilor scurte care va incurajeaza sa ganditi putin mai mult decat in mod normal va va ajuta sa va asigurati sanatatea creierului.
Sanatate fizica
Sanatatea fizica poate avea un impact mare asupra sanatatii mintale. Mobilitatea limitata ne poate afecta starea de spirit si ne va impiedica sa accesam suficiente stimulente pentru un creier sanatos. Exercitarea, variind de la activitati de impact redus la un sport mai intens, contribuie la o buna stare de sanatate globala, inclusiv functia creierului.
Odihna
La fel ca si ceilalti muschi din alte parti ale corpului, odihna si somnul sunt importante pentru un creier bine functional. Somnul ajuta la mentinerea simptomelor emotionale care se pot dezvolta in probleme de sanatate mintala, cum ar fi stresul, anxietatea si depresia – somnul este o forma excelenta de auto-ingrijire.
La Barchester, ajutam persoanele in varsta sa traiasca vieti independente, iar ingrijirea sanatatii mintale a locuitorilor din ingrijirea noastra este la fel de importanta ca si ingrijirea sanatatii lor fizice.
Pentru a sustine functiile creierului sanatoase, multe dintre activitatile noastre zilnice sunt pregatite pentru a ajuta oamenii sa-si continue pasiunile, cum ar fi gradinaritul, muzica, iar echipele noastre de ospitalitate creeaza mese nutritive care pot fi personalizate pentru fiecare persoana pentru a sustine sanatatea fizica si mintala buna. Pentru a afla mai multe despre activitatile desfasurate la cel mai apropiat loc de ingrijire, faceti clic aici.