Cum sa avem grija de parintii nostri in varsta

Cum sa avem grija de parintii nostri in varsta

Intr-o zi, parintii nostri nu vor putea conduce, sa urce scarile sau poate chiar sa isi schimbe hainele sau sa se hraneasca singuri. Oricat de dureros ar fi sa ne gandim la acest lucru, trebuie sa ne pregatim pentru a-i ajuta sa fie confortabili si in siguranta in ultimele etape din viata lor. Iata lucrurile care trebuie luate in considerare.

Nimeni nu vrea sa se gandeasca la parintii lor la sfarsitul zilelor, cu atat mai putin sa vorbeasca despre asta. De fapt, 75% dintre adulti nu au avut o discutie in profunzime cu parintii lor despre lucruri precum aranjamentele de viata la pensionare, ingrijire de lunga durata, mostenire si dorinte funerare. Dar nu doar noi, copiii adulti, evitam aceste discutii – aproape o treime din persoanele de 50 de ani nu au avut nici macar o data astfel de discutii cu apropiatii lor.

Este elefantul din camera. Este, de asemenea, unul dintre cei mai importanti, dificili subiecti cu care va veti confrunta vreodata familia. Din pacate, parintii tai ar putea intr-o zi sa fie bine si apoi brusc a doua zi sa aiba nevoie de o cantitate mare de ingrijire, deci cu cat esti mai pregatit in avans, cu atat este mai putin stresant pentru intreaga familie.

Afla nevoile si dorintele parintilor tai

Afla care sunt planurile parintilor tai, daca au vreunul. Vor sa „imbatraneasca intr-un loc” (sa stea in propria lor casa) sau sa se apropie de unul dintre copiii lor? Ar avea mai mult sens sa va mutati intr-o casa mai putin costisitoare – poate o comunitate de varsta independenta (de asemenea, o comunitate de pensionare) unde vor avea mai multa interactiune cu alti seniori? Sau nevoile lor ar fi mai bine deservite de o resedinta de locuit asistata sau de un azil?

De asemenea, voi si fratii dvs. trebuie sa observati sanatatea actuala si abilitatea parintilor de a trai independent, asa veti sti daca au nevoie de asistenta acum.

Decideti daca veti fi sau nu ingrijitorul parintilor vostri

Sa fii ingrijitorul primar si sa traiesti din nou sub acelasi acoperis cu parintii tai este o inversare enorma a rolului. Acum aveti grija de mama si tata, oamenii pe care ati contat pentru sprijin si forta, dar a caror sanatate si calitatea vietii s-ar putea deteriora in fata ochilor. Nu toata lumea va avea puterea emotionala – si fizica – necesara pentru a oferi ingrijire de zi cu zi, cum ar fi sa faca baie, sa hraneasca sau sa imbrace parintii in varsta, in special daca sunt fragili, au o boala grava sau nu isi pot aminti cine esti.

In plus, este posibil sa nu aveti prea mult spatiu in casa dvs., in prezent puteti trai si lucra la kilometri distanta, iar locul dvs. de munca ar putea sa nu fie foarte flexibil. Exista o serie de sacrificii pe care ar trebui sa le cantaresti, asemanatoare cu cele pe care parintii trebuie sa le faca pentru copiii lor, dar in unele privinte este si mai greu.

In cele din urma, sanatatea si nevoile parintilor dvs. ar trebui sa influenteze cel mai mult aceasta decizie. Daca au nevoie de ingrijire 24/7 sau au probleme de sanatate complicate, probabil ca vor beneficia mai bine de locuinte de ingrijire pe termen lung precum caminele de batrani. Pe de alta parte, daca sunteti in stare sa aveti grija de ele, trebuie spus ceva pentru a petrece cat mai mult timp cu parintii dvs. inainte de a muri. Oricare ar fi optiunea pe care o decideti cu familia, reamintiti-le tuturor ca este vorba despre pastrarea interesului superior al parintilor.

Ca in orice alta decizie dificila de viata, cel mai bun lucru pe care il puteti face este sa va informati si sa comunicati cinstit cu cei implicati – sa fiti curajosi, sa fiti puternici si sa aveti rabdare. Si, desi accentul aici este sa le oferiti parintilor dvs. cea mai buna ingrijire, asigurati-va ca aveti grija si de dvs. in aceasta perioada grea.