De ce timpul de calitate petrecut cu bunica si bunicul este bun pentru copiii dumneavoastra

de-ce-timpul-de-calitate-petrecut-cu-bunica-si-bunicul-este-bun-pentru-copiii-dumneavoastra

O modalitate de a va dizolva stereotipurile despre persoanele in varsta poate fi la fel de simpla: incurajati-i pe copiii dvs. sa aiba „un contact semnificativ” cu bunicii lor.

Potrivit unei declaratii despre un studiu publicat luna trecuta de catre cercetatorii de la Universitatea din Liege din Belgia, aceasta este cheia. Cercetatorii au cerut la 1151 de copii si adolescenti cu varsta cuprinsa intre 7 si 16, gandurile lor despre imbatranire si varstnici. Cei care au descris contactul cu bunicii ca fiind „bun” sau „foarte bun” au avut sentimente mai favorabile fata de varstnici decat cei care au descris mai putin pozitiv contactul lor cu bunicii. Daca exista o figura a bunicilor care vrea sa se afle in viata unui copil, cu siguranta poate merita efortul de a cultiva acea relatie. In afara de speranta de a preveni varsta, conexiunile intre generatii au o multime de alte beneficii pentru copii si adulti.

Iata cateva lucruri pe care parintii le pot face pentru a sustine timpul de calitate petrecut intre copii si bunicii lor:

Creati o rutina

Pornind de cand eram in clasa a cincea, tatal meu ma facut sa-mi sun bunicul in fiecare seara de duminica, spune unul dintre cei care au demarat studiul. Uneori m-am intristat si am protestat. „Nu am nimic de vorbit cu el”, as spune. Dar a insistat si, in cele din urma, apelurile au devenit parte din rutina. Chicotam de fiecare data cand striga la telefon, spunand: „Buna ziua? Cine este? Cine? Oh, Mihai! M-am gandit la tine! „Nimeni nu a fost atat de entuziasmat la auzirea vocii mele. Daca bunicii locuiesc la o mare distanta de nepotii acestora, stabiliti o data in calendar cat acestia pot lua legatura telefonic sau prin alte metode cu bunicii lor.

Daca bunicii nu sunt in imagine, cautati alte figuri de bunici

Daca bunicii sau alte rude mai in varsta nu sunt in jur, din orice motive, exista inca modalitati de a ajuta copilul dvs. sa experimenteze beneficiile de a avea o figura de bunici in viata lor.

De asemenea, este important sa modelam bunatatea si empatia fata de adultii mai in varsta, mai intai ca parte a unui om bun, dar si sa ii arati copiilor ca nu sunt ciudati si infricosatori. Daca prescolarul tau face un comentariu despre femeia care sta in parc ca fiind „veche”, poti raspunde in felul urmator: „Trebuie sa stie atat de mult despre lume! De ce nu mergem sa spunem buna ziua si sa vorbim cu ea?

Aceste legaturi au multe de oferit celor din fiecare generatie, deci gasiti-le, hraniti-le si sarbatoriti-le in timp ce aveti inca aceasta sansa.