Cum sa planificati activitati pentru persoanele in varsta

cum-sa-planificati-activitati-pentru-persoanele-in-varsta

In general, activitatile destinate persoanelor in varsta sunt sedentare si au un impact extrem de redus. Totusi, astazi, persoanele in varsta, sunt la fel de vibrante si pline de energie atat fizic cat si psihic, precum sunt rudele si prietenii lor mai tineri iar lucrurile in care batranii sunt implicati sunt extrem de benefice. Trebuie sa se inteleaga ca orice slabiciune pe care seniorii o au nu trebuie sa fie o piedica in desfasurarea diferitelor activitati pe care acestia le pot efectua.

Cea mai buna abordare este de a-i intreba pe acestia despre activitatile pe care doresc sa le faca. Acest lucru este mult mai eficient decat a presupune un lucru pe care si-l doreste. Adresarea unor intrebari deschise despre ce le place si ce nu le place sa faca este un bun inceput pentru planificarea de activitati si pentru a descoperi interesele acestora. Evaluati nevoile psihice ale persoanei iar daca este vorba de un grup, activitatiile trebuiesc planificate in asa fel incat ca tot grupul sa participe.

Luati in considerare activitatea fizica pentru a-i tine in forma pe batrani, atat din punct de vedere psihic cat si fizic. Cele mai eficiente activitati reprezinta deseori o provocare, dar acestea trebuie sa semnifice in anumite situatii mai mult decat o simpla plimbare pe jos. Spre exemplu, o activitate precum fitness-ul, inotul sau dansul, pot imbunatati sanatatea psihica si fizica.

Se poate incepe cautarea unor oportunitati de calatorie care ii vor ajuta pe batrani sa isi exploreze interesele. Daca acestia sunt interesati de natura, salbaticie sau fotografie puteti cauta un traseu care sa se potriveasca puterii lor de efort. De asemenea, daca sunt interesati de istorie puteti sa planificati un tur de istorie in randul muzeelor din localitate. Fiecare oras si regiune detine astfel de locuri iar o parte dintre caminele de batrani organizeaza pentru rezidetii lor diverse astfel de activitati pentru a le spori starea generala de sanatate. De asemenea, incurajati batranii la socializare, sa impartaseasca din cunostiintele lor, din istorie si din viata lor. Socializarea este un pilon importat pentru orice persoana.

Trebuie sa va asigurati ca activitatea la care ii supuneti pe batranii dvs. in mod direct sau indirect este semnificativa si captivanta, astfel incat seniorii sa o realizeze cu placere. Scopul nu este neaparat de a le oferi ocupatie ci de a se bucura in paralel si de respectiva activitate.