Cum sa ne motivam batranii intr-un mod eficient

cum-sa-ne-motivam-batranii-intr-un-mod-eficient

Peste 30% dintre batranii din Romania care au depasit varsta de pensionare experimenteaza probleme ce se afla in stransa legatura cu depresia, iar numarul femeilor este dublu fata de cel al barbatilor. O mare parte dintre aceste probleme apar datorita unei combinatii intre bolilele legate de varsta inaintata si dizabilitati, care impiedica desfasurarea unor activitati normale zilnice care duce la izolare si la sentimente psihice de deznadejde. Pentru a ne remotiva batranii trebuie in primul rand sa ajungem la radacina problemelor.

In primul rand, faceti o analiza asupra medicamentelor pe care batranul dvs. le utilizeaza si analizati cu atentie efectele secundare. Unii batrani isi administreaza medicamente care produce letargie sau care le afecteaza negativ starea de spirit. Altii pot lua medicamente care creeaza confuzie sau care pot provoca o stare lipsita de motivatie. Dupa ce ati identificat sursa problemei incercati sa il convingeti intr-un mod prietenos de efectele nocive pe care le medicamentul sau o anumita activitate sau obicei il influenteaza intr-un mod negativ. Nu fortati niciodata o persoana sa faca un anumit lucru, indiferent daca este un copil sau un batran si chiar daca acel lucru este un obicei negativ si este pentru binele lui. Cea mai eficienta metoda este o convingere prietenoasa, care se poate realiza in timp, castigandu-i increderea. Eventual, puteti efectua vizite frecvente sau ii puteti aduce si oferi lucruri care ii fac o deosebita placere.

Incercati sa va educati batranii, indiferent de modul in care acestia traiesc, independent, alaturi de familie sau intr-un camin pentru batrani, stapanirea informatiilor indiferent de subiect sau de activitate, le va da oamenilor un sentiment de putere si in cele din urma le va oferi o motivatie adevarata.

Ce trebuie sa intelegem, este ca noi oameni suntem niste creaturi sociale. Prin pierderea celor apropiati noua, sot, sora, membri ai familiei in general sau prieteni, cercul social se diminueaza iar noi devenim izolati, in special odata cu inaintarea in varsta. Unul dintre cei mai esentiali factori in angajarea si motivarea unei persoane in varsta este coerenta. Acestia, au nevoie de o aten?ie neobijnuita, nu de un contact sporadic.

Pentru a le creste dorinta de viata si pentru ale oferi o motivatie, puteti afla ce activitati le placeau in tinerete si incercati sa le adaptati la situatia actuala. Indiferent de handicapul fizic pe care l-ar putea avea o anumita persoana, trebuie sa exista activitati in viata lor care sa le mentina mintea si corpul activ.

Pe masura ce oamenii imbatranesc, simtul lor de importanta in randul comunitatii scade. Acestia au fost odata oameni importanti pentru comunitate, si asta deoarece aveau ceva de oferit. Oferundu-i unei persoane un scop, acest lucru poate contribui la cresterea unui sentiment de valoare si de responsabilitate. Pierderea sirului de ore, zile sau saptamani este o frustrare obijnuita in randul batranilor, iar aceast timp pierdut trebuie umplut prin diferite activitati responsabile.