Cum sa prevenim accidentele si cazaturile la varstnici

cum-sa-prevenim-accidentele-si-cazaturile-la-varstnici

Cazaturile si accidentele la persoanele in varsta pot avea consecinte grave atat fizic cat si psihic. Este un lucru cert faptul ca odata cu inaintarea in varsta, fragilitatea si instabilitatea isi fac aparitia in viata oricarei persoane iar pierderea independetei in activitatile zilnice poate avea repercursiuni psihice majore. Toate aceste consecinte reprezinta un impact real de pierderea al respectului de sine, alaturi de sentimente de tristete, de jena, teama si de grija pentru alte pierderi al controlului in viitor. Consecintele psihice ale unui accident pot schimba dramativ viata oricarei persoane, iar marea majoritate dintre acestea se intampla in cadrul proprilor locuinte, acolo unde batranii singuri sufera de leziuni in urma caderilor si al altor tipuri de accidente. Unele dintre cele mai grave accidente care au loc in acest sens si care pot pune grav viata in pericol sunt fracturile de sold sau traumatismele craniene.

Factorii care pot duce la accidente si cazaturi la batrani

Pe masura ce imbatranim trebuie sa ne concentram pe prevenirea accidentelor nedorite pentru mentinerea sanatatii fizice si psihice. Iata care sunt principalele cauze in urma carora apar accidente si cazaturi in randul persoanelor in varsta:

  • Afectiuni ale vederii cauzate de cataracta, glaucom, degenerescenta maculara sau pierderea auzului
  • Tonus muscular scazut
  • Probleme are echilibrului
  • Administrarea medicamentelor pentru depresie, anxietate, insomnie, durere, tensiune arteriala
  • Probleme neurologice

Metode de prevenire si solutii

Cel mai mare procentaj de accidente au loc in baie, fiind o camera plina de pericole pentru persoanele in varsta dar pentru care totusi exista solutii. Instalati bare de sustinere in dus sau cada la o inaltime corespunzatoare pentru a putea fi utilizate intr-un mod eficient. Puteti plasa un covor fix anti-alunecare atat in cada cat si in afara acesteia. De asemenea se mai poate amplasa si un sistem de sprijin pentru toaleta cat si realizarea unei depozitari eficiente al celor mai utilizate produse la indemana.

In dormitor cele mai multe accidente au loc atunci cand ne ridicam din pat noaptea si mergem la toaleta. Pentru a evita accidentele se poata amplasa o lampa cu o actionare facila situata langa pat. De asemenea se mai pot instala lumini de veghe in drumul spre baie sau se poate lasa lumina de la toaleta deschisa pe timp de noapte. Asigurati-va ca drumul este liber de eventuale pericole precum corpuri de mobila, incaltaminte. Oferitii persoanei in varsta sfaturi privind ridicarea din pat noaptea prin incurajarea acestora de nu se ridica din pat imediat dar sa isi ofere un minut pentru reglarea tensiunii arteriale si pentru a evita ametelile. Instalati un sprijin asemenea unei noptiere pentru persoanele care se ridica frecvent noaptea pentru utilizarea toaletei.

In sufragerie cele mai frecvente accidente au loc datorita mobilei amplasate, al gradului de lumina sau al dezordinei. Aceste lucruri pot fi remediate prin amplasarea unor intrerupatoare de lumina imediat cum se intra in sufragerie sau chiar inainte. A se evita corpurile de mobila extensibile cu atat mai mult daca acestea se regasesc pe un troson circulat. De asemenea evitati si masutele transparente si joase de cafea sau covoarele care aluneca cu usurinta oferind o instabilitatea precoce batranilor.

In bucatarie pot avea loc cazaturi si accidente datorita lichidelor cazute de pe podea care sunt greu de accesat. Pentru acest lucru se pot aranja cele mai utilizate obiecte la o distanta usor de accesat sau se poate folosi un prelungitor pentru a prelua anumite obiecte. De asemenea asigurati-va ca podeaua este imediat curatat dupa ce un accident a avut loc. Nu in ultimul rand se pot instala covoare fixe sau anti-derapaj sau utilizarea unor solutii de curatat care nu au un impact de ceara si de alunecare asupra gresiei.

O parte dintre aceste modificari au un impact semnificat financiar pentru a oferi batranilor o siguranta in plus atunci cand instabilitatea isi face aparitia. Totusi, chiar si cu instalarea acestor masuri de siguranta este necesara o supraveghere constanta a seniorilor, pentru ca aceste masuri de siguranta scad gradul de accidente si cazaturi dar nu le impiedica definitiv. O alta solutie ideala pentru siguranta batranului dvs. este de a solicita serviciile unui azil de batrani. Intr-o astfel de institutie exista deja implementate masuri de siguranta pentru rezidenti iar supraceghere oferita este 24/7.